Ont i tandkött/tand

Fråga:

Hej!
Har varit åtagliga gånger till tandläkaren nu med problem kring en av mina tänder i överkäken.
De har inte kunnat finna något på varken röntgen, eller heller vid besök, och det enda som hittas är ofta att mitt tandkött blöder rätt kraftigt.
Har testat med Hydraxil(eller vad det nu heter) i en vecka, samt att jag även borstat och använt tandpetare regelbundet i minst en månad nu. Har haft denna värk återkommande i minst 1 månad.
Värken är som värst under dagen, men underlättar något mot natten samt på morgonen. När den väl blossar upp som mest känns det som jag faktiskt har tandvärk i självaste tanden. Annars ligger smärta mer latent i kinden, eller att det känns som tandköttet är inflammerat. Även stickningar upp mot örat.
Har även noterat att tanden verkar öm då jag använde tandtråd. Kan även provocera en ganska jobbig värk ifall jag trycker på ett ställe på tanden, men detta ignorerar tandläkarna jag varit hos, då inget fel finnes vid tanden, varken på röntgen eller undersökning. Samt att man även gjort något test för att se ifall jag har spricka i tanden, vilket inte gav utslag.

När värken främst sätter igång, så kan jag använda tandpetare och gå rätt djupt vid tanden. Detta resulterar oftast i att jag får en mer påtaglig värk runt tanden i tandköttet, men oftast övergår då den jobbiga/tandvärkskänsla över. Kan även se lite blod på tandtråden, och jag har oftast extremt känsligt djupt inne i tandköttet just runt den irriterade tanden.

Det som stör mig är att det är pågående hela tiden. Känns som jag går med någon sorts halvtandvärk, som ej ger med sig. Finns det något jag kan göra? Försöker borta och använda tandtråd som jag blivit tillsagd att göra. Men det känns som om jag konstant misshandlar min mun.
Svår situation. Och ingen av tandläkarna har direkt kunnat säga vad problemet består i. Utan bara gissningar.

Svar:

Hej!
När tänder ”spökar” så här är det oftast fråga om tandpressning/gnissling – någon typ av tandaktivitet som du har för dig under dagen och som belastar just denna tand. Då irriteras rothinnan och syrebrist uppstår ofta även i pulpan p g a trycket – det ger tandvärk. Ofta uppstår microsprickor i tandsubstansen som irriterar pulpan från andra hällar så att säga och kan ge ilningar och tandvärk. Det kan vara mycket svårt att fastställa dessa sprickor – man får summera symptomen helt enkelt.
Belastning kan ju även irritera tandköttet och tandens fäste här- det är ju så tandhalsar blottas. Men jag tror kanske att ditt petande också bidrar/förvärrar läget. Mitt råd är att noga kolla belastning alltså – kanske låta tanden vila från all sådan. Var försiktig med tandköttet och
gör rent skonsamt och peta inte annars.