Ont efter lagning

Fråga:

Hejsan! För två veckor sedan bet jag sönder en gammal fyllning, och bokade tid hos tandläkaren för att laga detta. Bad dem även fixa en annan tand där jag misstänkte det var hål. De borrade och lagade bägge tänderna, varav en provisoriskt då de inte ville röntga för att jag var gravid. (Andra tanden efter visdomständerna i nederkäken, båda sidor) Har aldrig tidigare haft tandvärk men har haft ont nu varje dag sedan jag var där. Ibland dunkar det upp mot öronen och ner i käkbenet, ibland försvinner smärtan. Det fastnar mat bakom båda två som inte går att få bort. Vissa dagar kan jag bara äta flytande då det gör gör ont för att tugga. Jag försöker verkligen med allt, plackers, mellanrumsborstar , duschmunstycke i duschen. Sköljer med Corsodyl flera gånger om dagen och ibland blir det lite bättre. Ringe tillbaka i morse, och först tyckte de att jag skulle vänta till min ordinarie tid i februari, men låg på lite och fick en tid om några dagar. Men nu börjar jag noja, då jag läste någonstans att inflammerat tandkött är en av de vanligaste orsakerna till prematur födsel. (Är i v30) Behöver jag vara orolig? Vad kan jag göra tills vidare? Finns det något annat än corsodyl och Hexident att prova? Är dessutom väldigt tandläkarrädd, och enda anledningen till att jag gick första gången var just för att jag var gravid, och inte ville riskera något. Hade ju inga besvär. Då jag är gravid kan jag ju bara äta paracetamol, och de hjälper lite. Fast smärtan är ju inte värst, mer rädd för svaret ”varför”. Är det normalt efter en lagning att ha ont och vara irriterad i tandköttet så länge efter? Jo, har märkt att plackersen luktar illa när jag använt dem mellan dessa tänder nu.

Svar:

Ta det lugnt!
Det förefaller orimligt att tandköttsinflammation skulle vara orsak till prematur födsel- med tanke på hur många kvinnor i världen som har inflammerat tandkött. Tandköttet inflammeras dessutom lättar p g a hormonomställningen i kroppen under graviditeten. Släpp det !
Det är bra att du fått tid att åtgärda de temporära fyllningarna som inte funkar bra – utan leder till att mat packas ner i mellanrummet och skadar tandköttet. Det är helt ok – och att föredra – att ta en röntgen bild med digital tekning – som ger ytterligt låg stråldos. Du förses med ett blyförkläde och är helt skyddad. Vinsten är att kunna ställa korrekt diagnos och utföra nödvändig tandvård. Under den kommande tiden är det sämre att ha obehag i munnen ; osäkra lagningar och risk för värre problem – som att tandvärk tillstöter etc
Låt ta nödvändiga bilder och laga tänderna bra nu – även om det kan innebära en rotbehandling i sämsta fall. Bättre det – än en eventuell infektion på roten. Det är viktigt att du mår bar dessa veckor och inte behöver oroa dig för och ha ont i tänderna . Du har ju bättre tid nu att ta hand om dig själv – än när bebisen har anlänt.