Nygjorda kronor på framtänder är röriga

Fråga:

Hej! Hoppas på deras svar. Har nyligen gjord kronor på båda bak och framtänder i uppe delen. På första 4 tänder hade kronor seden tidigare dom sat ihop (så dem 4 gjorde om och dem va rotfyllda ”2112”) Innan jag gjord kronor så genomgått många behandlingar pga lättare tandömsning som är i remis stadium nu. Alla kronor siter bra utan dem 4 st på framsida ”2112” dem är mycket röriga. Tandläkare säger att det är på grund av att dem tänderna är försvagade och det är normalt i mina fall. Men jag känar art här fetma törst på sig mer en dem gjorde direkt efter installationen av kronor, tandläkare korrekturet betet många ggr då jag tyckte direkt att det är obehagligt och tänderna är överlastat på fel set. Ska det vara så verkligen då det käns för mig att snart kommer dem kronorna att falla ut. Dem rör på sig inte bara fram och bak och även åt vänster och höger :((( hjälp

Svar:

Hej!
Du har genomgått en stor behandling med kronersättningar. Du har som jag tolkar det problem med tandlossning som har och ska behandlas. Definitiva kronor bör inte göras förrän bettet är stabilt och sjukdomen under kontroll.
Att tänder flyttar sig kan bero dels på tandlossning men också på tandpressning/gnissling och detta förvärras av om kronorna är lite för stora i bettfunktion.
En akut åtgärd kan vara en bettskena som avlastar och stabiliserar under natten.
En remiss till specialistklinik kan vara en god idé.
Om din vårdgivare är medlem i Privattandläkarna så finns ett tvåårigt garantiåtagande hos hen räknat från cementeringsdatum.