Munhygien och tandställning

Fråga:

Hej! Jag har tandställning och har hört att det ökar risken för karies och att man därför ska vara extra noggrann med fluor. Jag använder både tandkräm och munskölj som innehåller fluor. Utöver det använder jag fluortabletter också. På förpackningen står det att man ska ta 1 tablett 6 gånger dagligen, men jag tror nog att det blir för mycket med tanke på tandkrämen och munsköljens effekt. Kan det vara så att det kan bli för mycket fluor?

Angående tandkräm. Jag använder bara tandkräm som får tänderna att återfå sin naturliga/vitare färg. Är det okej vid tandställning?

Svar:

Hej,

Ja det är viktigt att hålla god munhygien och extra viktigt när man har en tandställning. Nu vet ju inte jag hur många kariesangrepp (hål i tänderna) du haft tidigare och om du behövt göra någon lagning sedan tidigare. Har du inte haft problem med karies (hål i tänderna) tidigare bör det räcka med att du borstar tänderna minst 2 gånger om dagen, har du möjlighet att borsta efter lunch eller mellanmål är det fantastiskt.

För att fluorsköljen och fluortabletterna ska vara av nytta ska måste man borsta tänderna så att fluoridet har möjlighet att ”tränga in” i tänderna. Använd en ”vanlig” tandkräm med fluorid. Personligen tycker jag inte att du behöver ta fluortabletter om du inte har problem med karies. Komplettera tandborstningen med fluorsköljning räcker bra. Det är också viktigt att man inte småäter vare sig snask eller frukt utan håller sig till 3 huvudmål och max två mellanmål (även en frukt räknas). Minimerar intag av söta drycker, gäller både sockersötad och drycker med sötningsmedel för att minimera risken för kariesskador.