molar insiciv hypomineralisering

Fråga:

Hej!

Är intresserad om det finns riktlinjer för godis, sötdrickor med mera när det handlar om molar insiciv hypomineralisering, eller åtminstone tankar om det. Är tänderna mer utsatta för sockret när man har det än ”vanliga” tänder?

Har ett barn som fått den diagnosen och vill redan från start från diagnosen försöka få in rätt tänk. Det är redan planerat för flour ca var tredje månad.

Eftersom det finns tonåringar i familjen som tyvärr äter godis varje dag i skolan så försöker jag hitta riktlinjer för att den som har fått diagnosen ska få rätt tänk från början. Vill ju gärna bespara barnet att laga hål när det inte behövs.

Hittar mycket klinisk tandvårdsinformation om molar insiciv hypomineralisering på nätet men få, eller ingen, som riktar sig till föräldrar/barn tyvärr. Skulle varit fint med information att tänka på och kost med mera när man har just detta.

Tack på förhand!

Svar:

Hej,

Storleken av skada på en tand med Molar Insicor Hypomineralization (MIH) kan variera. Viktigt att man är noggrann med munhygienen och minimerar sötintaget. Många gånger är emaljen skadad och då är risken för karies stor. Minimera sötintag, idéen med lördagsgodis, det vill säga sötsaker en gång per vecka är fantastisk. Angående födointag är det bra med fasta mål och varierad kost.