Missnöjda tänder efter tandställning

Fråga:

Hejsan!
Jag fick tandställning hösten 2009 och hade den i två-tre år. Jag är dock missnöjd med mina tänder, har liksom tyckt att de står ut för mycket. Undre raden är helt okej, men det är det övre jag stör mig på.

Innan hade jag raka tänder, förutom en tand i övre raden som stod ut vilket var anledningen till att jag valde tandställning. Jag minns att i samband med tandställningen skulle man ha skulle ha två stora ”spiraler” som sattes fast på vardera sida , fungerade som en fjäder. Valde att ta bort dessa då jag hade svårt att prata mm. Något jag kanske inte skulle ha gjort?

Är detta man kan fixa till i efter hand? Beroende på kostnad.. Att få raka tänder i överkäken? Har lite komplex över mina tänder, ”då de tar över” och munnen ser så stor ut när den är stängd och tänderna ser stora ut när den är öppen. Eller är jag bara nojig och ska låta detta vara?

Svar:

Hej!
”Spiralerna ” var säkert avsedda att föra tillbaka tänderna och hade behövt verka för att uppnå önskat resultat. Om du inte är nöjd och det påverkar dig i vardagen så tycker jag du ska åtgärda problemet. Tandreglering kan utföras när som helst i livet och jag rekommenderar att du kontaktar en specialist i ortodonti/tandreglering så får du besked om vad som kan och bör göras och till vilken kostnad.