Missnöjd efter behandling

Fråga:

Hej, jag har haft tandställning två gånger, andra gången eftersom jag pressat fram tänderna med tungan. Det ledde till att jag fick dra ut 4 tänder och sedan ha tandställning igen för att få överbettet att bli rakt och tänderna gå ihop. Tänderna gick ihop men nu efteråt ångrar jag detta eftersom munnen blivit obekvämt liten, läpparna har på något sätt åkt inåt och det har allmänt bara ändrat hela mitt utseende. Det känns nästan som att tungan inte får plats och tänderna inte alls passar ihop. Finns det något man kan göra åt detta? Kan man få tillbaka tänderna som dem var efter första gången med tandställning? Tack i förväg! (17 år)

Svar:

Hej!
Om framtänderna flyttas tillbaka / vinklas in så blir ju läppstödet mindre uttalat. Var det inte uppe till diskussion före den andra behandlingsomgången?
Det är mycket svårt att helt föreställa sig det estetiska utfallet av en tandreglering och vad konsekvensen blir för det exteriöra utseendet/ profil mm.
Vi tandläkare tittar kanske lite för ensidigt på själva tandbågarna inne i munnen.
Att du som tungpressare får platsproblem när tandbågen minskar i omfång är nog
att räkna med. Tungpressning är svårt att ”avprogrammera” ifrån och man behöver fundera över hur det ska lösas.
Kontakta din tandreglerare igen och diskutera problemet. Be kanske om en konsultation hos en bettfysiolog som är specialiserad
på bettfunktion /muskelaktivitet mm.