Misslyckad rotfyllning

Fråga:

Rotfyllde en tand, 4 från framtand övre käke. Ingen duk användes, hon sa det inte gick? Rensade en kanal, hittade inga fler?
Blev så dålig, frossa, feber , svullen i hela övre munnen, tungan med. Svårt svälja. Tillbaka togs rotfyllning bort, jag fick antibiotika, och en provisorisk lagning. Har nu haft den i ca 10 mån, har varit tillbaka ville veta vad som skulle göras. Var det inte ont så kunde det vara så här. Har ju bet för en rotfyllning som inte finns nu, vad gör jag? Kan jag få pengar tillbaka, skall jag kräva få komma till en specialist, som har andra verktyg, utan att betala en gg till. Hon klarade ju inte sätta en gummiduk , jag fick massa skräp ned i munnen minns jag. Tacksam för svar.

Svar:

Om man inte kan sätta kofferdamduk inför rotbehandling får man överväga att ta bort tandkött så att det går – eller ta bort tanden som ju då sannolikt förlorat det mesta av sin tandsubstans. En specialist kan göra en bedömning – be om remiss. Man bör också utreda vad som orsakade dina besvär – var det verkligen själva rotfyllningsmateriealet? Eller var det klorlösningen som man spolade med ? bakterierna?