Missfärgning av flourbehandling?

Fråga:

Hej!
Idag var jag hos tandläkaren för en vanlig basundersökning. Efteråt borstade mina tänder med flourpasta. Allt kändes bra. Men när jag kom hem och tittade mig i spegeln har jag tydligt vita ränder på framtänderna som INTE var där innan jag gick dit. Jag tror detta beror på flourbehandlingen. Är det normalt? Kommer det försvinna? Eller måste jag vänta på en ny tandläkartid om ca 2 månader framåt och skämmas över mina randiga tänder? 🙁
Tacksam för svar…

Svar:

Hej!
Om det nu syns vita streck på tanden nere mot tandköttet så är det sannolikt så kallad kritkaries – dvs en ytlig början till karies. Det är en process som pågått en tid – kanske tidigare när tänderna kom? Hur som är det ingenting som putsen orsakade – annat än att du uppmärksammade detta just nu.
Nästa gång du är hos din tandläkare så visa detta för att konfirmera min diagnos. Om du håller rent och sköljer med fluor så händer ingenting med detta utan det stoppas upp – men tyvärr så försvinner inte det vitare området då mineralförlusten ur emaljen redan skett.