Missfärgade tänder

Fråga:

Hej?
I syfte för en finare leende ( hade inget fel med tänderna) så har jag alltid tänk på fasadtänder på framtänderna ( fyra ovan fram tänder) . Efter tandläkarens rekometstion så tyckte hon för att jag ska få bästa resultatet så är det bättre att stället för fasad tänder sätta in fyra helt nya porslin tänder. Jag godkände det och hon började sammadag med slipa mina egna tänder så mycket att det fanns nästan bara fyrs små vita ( råtttänder) efter fyra dagar gick tillbaka och hon satt de fyra porslin tänderna . De första två dagarna var inget fel och jag var nöjd men sen tänderna började en efter en bli blåa . Jag gick tillbaka till tandläkaren och hon tycker det är pga jag bostar inte tänderna och känns att hon vill kasta problemet att det är någon fel från min sida. Jag bostar tänderna minst tre gånger per dag. Jag mår otroligt dålig just nu. Jag känner mig lurad av läkaren eftersom jag misstänker att hon har gjort något fel samt att jag är orolig att sitvationen bli ännu värre eftersom tänderna bli mörkare för varje dag som går. Snäla hjälp mig hur kan jag gå vidare? Ska jag träffa en annan läkare? Vad ska jag göra?

Svar:

Det var snabbt marscherat! Personligen tycker jag denna typ av behandling behöver lite tid för planering och förberedande diskussioner…
Om tänderna blir missfärgade under porslinet varefter så kan det vara orsakat av läckage i cementskarven. Om din tandläkare är medlem i Privattandläkarna så har hon ett tvåårigt garantiåtagande på kronorna räknat från cementeringsdatum.
Kontakta först din behandlande tandläkare – men om du inte får gehör för din oro så kontakta en annan (du får betala konsultationen själv)
och be om råd. Om du inte får rätsida på detta så kontakta Privatandvårdsupplysningen 08-555 44 655 för att få en förtroendetandläkare som hjälper dig (förutsatt att vårdgivaren är medlem i Sveriges Tandläkarförening).