Minska överbett

Fråga:

Hej!
Jag har en fråga angående överbett. Som barn hade jag ett väldigt överbett, men lyckades få en natt-tandställning som jag använde flitigt tills jag var nere på 4-5mm. Då tappade jag tyvärr motivationen, vilket i efterhand är lite synd då jag fortfarande har ett något påtagligt överbett.

Det kan dock kännas som att tänderna har vandrat lite under åren jag inte haft tandställning och ibland något snett överlappande (speciellt mina framtänder). Jag skulle därför vilja veta vad för valmöjligheter som finns om jag skulle vilja ta tag i detta igen för att minska mitt fortfarande påtagliga överbett en gång för alla. Är egentligen inte intresserad av en synlig metall-tandställning då jag upplever att mina tandproblem idag är för små för detta. Är det möjligt att minska ett överbett på de mittersta översta 4 framtänderna 1-3mm med hjälp av en retainer, om man spänner den tillräckligt mycket? Om inte detta, finns det några andra alternativ som du kan rekommendera? Även hört talas om Inman aligner, men är inte säker på om denna kan hjälpa just mig.

Svar:

Hej!
Lite trist att med facit konstatera att den avbrutna behandlingen som ung tonåring inte fick full effekt och tyvärr är det nog
många med dig som gör den erfarenheten.
Vad som är lämpligt och görbart idag går att säga först efter en ingående klinisk undersökning.
Det finns idag möjlighet till mindre synlig apparatur för omflyttning av tänder.
Kontakta en specialist i tandreglering för att få information om det bästa för dig.