Mineraliseringsstörning

Fråga:

Hej! Jag har en dotter på 7 år som har mineraliseringsstörning på tänderna längst bak uppe och nu även på sin nya framtand. Vad kan det bero på? Hon har fått plast i tänderna längst bak pga smärta och att tänderna går sönder. Vad kan man göra senare i livet om tänderna är fula och när isf? Vi har besökt tandläkaren 2 gånger nu inom 3 veckor pga en röd fläck på tungan som dom vill kolla upp. Det är som att den saknar beläggning och det är ca 5 mm och precis rund. Inte smärtsamt. Först tandläkare som blev oroad över tungan sedan hygienist och hon kunde inget om slemhinnor sade hon, dåligt att inte samma tandläkare undersöker. Dom tog bilder bara och hade fluor på tänderna. Min mamma berättade att hon bytt ut framtänderna när hon var barn pga engelska sjukan”!Stämmer inte när jag googlat, hon hade 2 gula framtänder. Jag själv hade en gul tand när jag var liten, en spetsig hörntand som var gul. Sedan tappade jag de och fick jätte fina tänder. När jag var gravid blev jag sjuk i början av graviditeten pga min alfa1 antitrypsinbrist, kunde inte andas, fick antibiotika och kortison. Kan det vara orsaken? Kan det vara ärftligt) Ska jag oroa mig? Kram från en orolig mamma

Svar:

Det förekommer att emaljen på sexårständerna och eventuellt framtänderna har en störning och emaljen faller av. Dessa tänder anläggs och utvecklas under samma tid med början vid födelsen och sedan under de första 3-4 åren. Under dessa år kan infektioner tillstöta och /eller problem med födointag, nutrition med diarréer etc – som man misstänker kunna påverka tandutvecklingen. Men oftast kan man inte hitta och fastslå orsaken.
Det är viktigt att detta identifieras tidigt och hålls under uppsikt med täta kontroller. I fall med mer komplicerade skador kan en specialist i barntandvård vara ett bra stöd. Jag bifogar några länkar där du kan se några bilder och läsa mer !

www.tandlakartidningen.se/media/577224/54_60.pdf