Mer snea framtänder (underkäke) pga horisontellt växande visdomstand

Fråga:

Hej,
Jag vet sedan september att jag har en visdomstand på min underkäke som växer helt horisontellt och därmed trycker på närinliggande tand. Jag har inte ont men planerar att ta bort tanden om en månad. Dock så upplever jag att en av mina framtänder (den 2a från mitten på samma sida från visdomstanden) växer mer snett än någon annan tand på den undre raden. Är det möjligt att visdomstanden med hjälp av tryck får den här tanden att växa snett trots att jag inte får ont överhuvudtaget. Eller beror det mest troligt på att det blir mer trångt i munnen av naturliga skäl? Läste någonstans att visdomständer inte får andra tänder att växa snett, men gäller detta även horisontellt växande?

Vissa tider om dygnet kan jag till och med känna att den sneare tanden på underkäken numera tar i tänder ovan när jag biter ihop. Vad skulle man kunna göra i framtiden för att motverka att tänderna växer mer snett än var de är i dagsläget, och finns det några andra alternativ än vanlig tandställning för att effektivt göra tanden mer rak igen? Tandställningar som man enklare kan ta av och/eller har på natten?

Med vänlig hälsning,

Svar:

Hej!

Det är en vanlig missuppfattning att visdomständer kan möblera om framtänderna. Tandreglering är en långdragen och tålamodskrävande behandling som involverar alla tänder i bettet i regel och förflyttningen måste noga styras och riktas. Däremot kan en visdomstand irritera i bettet och trigga tandpressning/gnissling vilket faktiskt kan och ofta åstadkommer en ommöblering av framtänderna, som ju är enrotiga och lättast att puffa på.

Om din tandläkare bedömer att visdomstanden behöver tas bort så är det säkert klokt för att undvika framtida problem och eventuell skada på granntanden. Framtanden som nu sticker upp och tar emot i överkäken bör justeras in i bettet, och kanske hela bettet bör ses över för att avslöja vad du gör som orsakar omflyttningen.