Mellanrum mellan tänder – tandställning?

Fråga:

Hej.

Jag har mellanrum mellan mina 6 främre tänder på övre tandraden. Dessa mellanrum är ca 1-2,5 mm breda. Jag vill gärna stänga dessa mellanrum mha tandställning. Detta främst då jag i framtiden inte vill bekymra mig med att behöva fylla dessa hål med div. fyllningar då de slitits ännu mer genom åren och mellanrummen blivit större. Även anser jag att tänderna blir ’snyggare’ så klagar inte ö.h.t på tandställning.
Alltså, låter tandställning som en bra lösning? Jag är 16 & vill ’återgärda’ detta så fort som möjligt, då jag hört att det är bättre så förr man fixar tänderna. Jag är beredd för att stå för kostnaderna själv. Finns det nackdelar med tandställning i mitt fall? Jag har lite överbett men
det är inget som bekymrar mig eller är problematiskt i vardagen.

Och…
Min andra tand till vänster från mitten på undre tandraden är betydligt längre än motsvarande tand på höger sida. Kan man fila ned denna tand lite så att skillnaden inte blir lika stor? Denna tand gör att min undre tandrad ser assymetrisk ut… Gör detta ont isf?

Tack på förhand!
//E

Svar:

Hej!
Sannolikt är det möjligt att korrigera enligt dina önskemål med tandreglering. Men innan beslut om behandling träffas måste en grundlig undersökning göras och en prognos för behandlingsresultatet och vilka moment som bör ingå. Att din framtand är längre än de andra tyder på trångställning i underkäksfronten och detta ska korrigeras samtidigt för att få så harmoniska tandbågar som möjligt i funktion med varandra . Exakt hur det ska åstadkommes kan din behandlare lösa. Bra att du är klar över att du kommer att få bekosta denna behandling själv. Sök en tandreglerare och hör dig för!