Lösa framtänder

Fråga:

Hej,
Har en son på 6.5 år. Han upplever att de permanenta framtänderna i underkäken som han fått under det senaste året är lite lösa. Vi är lite osäkra på om de är lösa eller ej, de är ju såklart inte jättelösa men lite nojjiga är vi. Vi upplever också att de är lite gulaktigare än dem andra tänderna?

Är detta nåt vi bör kolla upp direkt? Eller kan det vänta till den vanliga kontrollen ungefär ca 7 månader fram. Eller till efter semestern(Bortrest i 5 veckor nämligen). Vore tacksam för vägledning i detta.

Mvh

Svar:

Hej!

Alla tänder är något lite rörliga beroende på svikten i rothinnan och detta för att de inte ska frakturera vid belastning.

När de permanenta tänderna kommer fram är inte roten färdigutvecklad så stödet för tandkronan som ju är i ”vuxenstorlek” är lite vingligt. Det är helt naturligt.
Känn inte efter och vicka på dem för mycket.

Mjölktänderna är mer opakt vita till sin färg och de permanenta upplevs då som gulare  beroende på fördelningen emalj/tandben (dentin)/pulpa/pigmentering och ljusgenomsläpplighet. Om tandköttet omkring tänderna är symptomfritt, rosa och fint så kan ni lugnt vänta till planerat besök. Borsta med fluortandkräm, just på nyframbruten emalj har fluor sin optimala effekt och kan stärka ytan.