Lös tand

Fråga:

Hej har en löstand längst bak, den innan visdomstanden ( som är borta ) det går att vicka på den. Ska jag vicka bort den eller ska låta den ramla bort av sig själv. Jag är 49 år och har tandläkarskräck och absolut inga pengar att gå till tandläkaren. Vore jätte tacksam för svar om vad du tycker jag ska göra Mvh

Svar:

Hej!

Njae, det är nog ingen bra idé att ta ut tanden med egen hand. Även om du upplever att den vickar så kan det vara långt ifrån att kunna lyfta ut tanden som är tvårotig med fingrarna.

Orsaken till att den vickar kan ibland vara överbelastning genom tandpressning/gnissling vilket kan justeras och behöver inte alltid bero på tandlossning/parodontit = sjukdom. Bra att ta hand om tanden innan eventuell värk, svullnad och annat uppstår.

Ekonomisk hjälp finns ofta att få genom stadsdelsnämnd eller socialkontor för akuta behandlingar, hör dig för. Det finns även fondmedel att söka inför eventuell framtida behandling. Du har ju tagit ett steg genom att skriva hit för hjälp och råd och hjälp finns att få.

Tala med en tandläkarmottagning som du har förtroende för och berätta hur du känner inför ett besök. Ni kan i förväg komma överens om hur det ska förberedas och se ut. Hör dig för med släkt och vänner om tips och rekommendationer.