Länge sedan jag hade en undersökning – Ilningar, tandsten & missfärgningar har uppstått.

Fråga:

Hej! Jag är 21 år och har inte fått någon tandläkartid på 3 år nu. Senast jag var hos tandläkaren var vid 19 års åldern då jag tog bort min tandställning. Därefter har jag inte blivit kallad. Sen har jag inte tänkt mer på det. Men nu har jag börjat känna mycket ilningar och börjat överanalyserat hur mina tänder ser ut och känns. Jag har alltid tyckt jag har god munhygien men nu börjar jag tveka eftersom ingen tandläkare har tittat på tänderna på väldigt länge. Ilningarna har stannat i 2 veckor nu och försvinner inte. Jag ringde nyligen in själv till tandläkaren och bad om en tid för undersökning, men på grund av covid-19 fick jag en tid om 1 månad. Jag går orolig och tänker om jag har fått hål, frätskador och allt möjligt. Har även tandsten bakom mina framtänder i underkäken som är 3 år gammalt. Är oroad att jag får tandlossning snart. Är detta något jag borde vara oroad över eller kan jag ha klarat mig dessa 3 år utan att få hål i tanden eller några större problem? Finns det många andra förklaringar till ilningar, missfärgningar och dylikt?

Svar:

Hej!

Det är bra att du uppmärksammat att tiden sprungit iväg utan kontroll av din tandhälsa. Du har kostnadsfri tandvård t o m 23 års ålder och det gäller även hos en privat vårdgivare som är ansluten till Landstingets/Regionens system. Du kan alltså välja vårdgivare och måste inte vänta på Folktandvården. En månads ytterligare väntan är nog inte något större problem.

Ilningar kan ha andra orsaker än karies, ofta beror de på tandpressning/gnissling och en tandreglering kan behöva följas upp med det perspektivet. Fundera på val av vårdgivare och hör dig för med t ex släkt och vänner om eventuell rekommendation eller läs hemsidor för olika vårdgivare. Efter årets koll så kom överens om vilket kallelseintervall som är lämpligt för dig.