Läktid för fistel

Fråga:

Hej!
Jag lagade för två år sen en kindtanden i överkäken. Den karies jag då hade satt mellan tänderna och lagningen blev djup. Sen dess har jag haft besvär med tanden, främst genom tryckkänsla och viss ömhet vid något tillfälle. I somras upptäckte jag en blåsa som sedan blev till en fistel i höjd med tandroten på insida tandrad. Gick till tandläkaren efter cirka tre veckor som röntgade och gjorde köld och eltester på tanden. Testerna skvallrade om att tanden var död medan röntgen inte kunde visa på någon inflammation kring roten. Bokade tid för rotfyllning två veckor senare och när tanden var öppen bekräftar tandläkaren att den är död. Den fylls med bakteriedödande och sätts provisoriskt igen.

Tandläkaren har gett en prognos om 30% att tanden klarar sig. Jag förstår att en infektion funnits ett bra tag när en fistel uppstår men blir också konfunderad av att den knappt syns på röntgenbilden? Nu ska vi avvakta 30 dagar för att ev fortsätta med rotfyllning. Men detta enligt tandläkaren om fisteln läkt igen, min fråga blir då: är 30 dagar verkligen tillräckligt för infektion och fistel att läka igen?

Svar:

Hej!
Jag tycker det låter väldigt pessimistiskt att ge tanden bara 30% chans till utläkning efter rotbehandligen men kanske är rotanatomin svår och tanden stått med infektion länge. På en månad bör man få en indikation på röntgen och kliniskt om läkningen startat och den temporära rotfyllningen kan då med fördel lämnas mellan 3-6 månader, då en ny utvärdering kan göras.