Lagning som gör ont

Fråga:

Hej!
Jag gjorde om en lagning i tand 16 pga skav på tungan. På eftermiddagen kände jag ingenting men vaknade på natten av att det gjorde fruktansvärt ont. Det fortsatte att göra mycket ont dagen efter. Sedan avtog det till att bara göra lite ont och det gör lite ont (molande/spängande) har kommit och gått nu under snart sju veckor.

Tyvärr hade jag oturen att min tandläkare gick på semester direkt efter min lagning. Andra dagen besökte jag en akuttandläkare som tog plåt, gjorde eltest (16, tand bredvid 5) och slipande ner tanden lite. Tanden som möter denna tand är en stor amalgamlagning så jag misstänker att det är en del i att tand 16 gör ont. Tror jag pressar dessa tänder på natten pga stress. Då tanden lagades fyllde tandläkaren den väldigt mycket. Känns som tanden spränger. Jag funderar på att göra om lagningen fast hos en tandläkare som jag har haft tidigare och har gjort bra lagning på mig. Hon som gjorde lagningen har jag bara haft i 2 år då min tidigare tandläkare öppnade en egen mottagning i en stad 4 mil bort. Jag vill helst inte göra en rotfyllning.

Är dock rädd för att tanden ska göra så där galet ont igen om jag lagar om den. Den lagades med komposit (hela tandytan). Tandsköterskan var dessutom väldigt osäker och ny. Kan hon ha gjort något fel med kompositen som bidrog till att jag nu har så ont i tanden.

Tacksam för hjälp med vad som är det bästa att göra nu. Ursäkta det långa brevet men jag ville få med hela bilden. Tack!

Svar:

Hej,

Smärta/ilningar efter en nygjord eller omgjord kompositfyllning är inget ovanligt. Vanligtvis är det krympningsprocessen av kompositen som orsakar smärta/obehag. Över tid försvinner problemet när kompositen ”format sig”. Smärta kan också bero på att lagningen är för hög och att den då behövs justeras. Pressar du tänder kan du också ha sprickor i tanden som orsakar problem eller om skadan på tanden är så stor att risken att nerven i tanden är skadad och en rotbehandling behövs. Avtar inte problemet får du kontakta tandläkare igen för att undersöka om vad som är möjlig behandling för dig, viktigt är att du får en behandling som har god prognos och är hållbar.