Lagad tand som gör ont

Fråga:

Jag fick en tand lagad för 2 månader sedan. Inte pga. karies utan för att jag hade djupa gropar i tanden plus att en liten bit hade gått av. Jag förväntade mig att det efter det skulle vara smärtfritt att tugga och att det skulle kännas som en frisk tand. Men det gör lite ont när jag tuggar, inte hela tiden, men när jag ”träffar rätt” med det jag tuggar på. Det gör också lite ont när jag ska föra ned tandtråd förbi stället som blivit lagat. Smärtan är där den där den lilla biten av tanden hade lossnat.

Vad beror detta på och är det något som måste åtgärdas? Smärtan är inte stark och är egentligen inget problem i sig, men jag tänker mig att den är ett tecken på att något är fel och att det kanske kommer att bli värre? I så fall vill jag hellre åtgärda det nu för då behöver jag inte betala något. Jag gissar att jag, om jag kommer om ett halvår, kommer att behöva betala för behandlingen igen. Det blir så dyrt. Jag har redan haft en lagning på samma ställe som lossnade. Samtidigt vill jag såklart inte genomgå någon behandling i onödan.

Hur länge kan man förvänta sig att en lagning (komposit) sitter kvar? Den förra satt bara två år eller så.

Med vänlig hälsning

Svar:

Jag skulle tro att denna tand/del av tanden är utsatt för överbelastning – tandpressning/gnissling. Kontakta din tandläkare och be om en kontroll och justering av belastningen i olika bettlägen. Man får också kolla att inga sprickor finns.