Kronor

Fråga:

Jag har problem med två nya tandkronor i överkäken längst bak. Den sista tandkronan har jag redan gjort om en gång p g a ilningar. Det blev inte bättre med den nya tandkronan. Fortfarande ilningar samt att även tandköttet är irriterat. Den nya tandkronan blev mycket bredare än den förra men den är inte för hög. Båda kronorna är gjorda i zirkonium. Mellan dom här kronorna fastnar det hela tiden matrester och jag har tydligen en ficka på 4 mm. Specialisten sa att ilningarna kan hålla i sig upp mot ett år. Båda tänderna är dåligt preparerade innan tandkronorna sattes på men tandläkaren sa att hon inte kunde preparera mera.

Svar:

Hej!
Ju längre in i tandraden desto kinkigare kan det vara att få till det. Oftast brukar ju beslutet att göra en krona orsakas av stor substansförlust och plats för porslin. Om man verkligen inte kan preparera undan tillräckligt för att utforma och få plats med en krona kanske man ska överväga att rotbehandla tanden och då ha större möjlighet att utforma underlaget för kronan .
Det ska absolut vara en korrekt kontakt mellan tänderna annars fastnar mat som du ju märkt och skadar tandkött och så småningom benfäste. Ibland öppnar kontakten pga tuggytans vinkling/utformning som ger tanden en liten puff bakåt i tuggning och mat kan pressa ner.
Ilningar kan orsakas av att det är preparerat nära pulpan eller att cementeringen irriterar men vanligast är överbelastning i bettfunktion. Zirkonium är hårt och kan inte gnisslas in utan måste justeras med slipning. Kronan kan vara ok i sammanbitning men vara hög/ha fel lutning i någon käkrörelse. Jag tycker man ska försöka åtgärda din symptom och inte vänta för länge så att pulpan faktiskt involveras. Be om kontroll! Om din tandläkare är medlem i Privattandläkarna så finns ett tvåårigt garantiåtagande på kronorna räknat från cementeringsdatum.