Krona som gick snett

Fråga:

Jag hade en tand som var rotfylld med en lagning som lossade hela tiden. Tandläkaren sa först att det inte gick att sätta på någon krona. Vi måsta antingen ta bort tanden eller slipa ner den. Sedan ändrade hon sig och sa att det gick att sätta in ett stift i roten och en krona på det. ”Labotatorieframställd pelare med intraradikulärt stift” Behandlingen utfördes. 26 dgr senare blev tanden infekterad. Stor smärta. Kinden svullnade upp. Jag fick antibiotika och en remiss till tandkirurg som skulle ta ut tand med rot. Tandkirurg på grund av medicin Risedronat. Jag fick betala 10000 kronor för kronan + 3861 för tandborttagning.
Är det korrekt utförd behandling att sätta in ett stift i en flera år gammal rotfyll tand? Jag fick ingen information om risker.
Vilka möjligheter har jag att reklamera tjänsten och få pengar tillbaka? Eller annan form av kompensation för skadan?

Svar:

Hej,

Det är korrekt att man kan sätta in en pelare och göra en krona på en tand som varit rotfyllt länge. Dock finns alltid en risk och tandläkare ska göra en bedömning innan behandlingsstart. Du ska informeras om riskerna innan behandlingsstart. Ekonomin får du prata med din tandläkare om. Om du inte får de svar du önskar och anser dig felbehandlad kan du vända dig till IVO – Inspektionen för Vård och Omsorg.