Krona lossnat och pelaren gått av

Fråga:

Hej!

Jag har ett ärende som sträcker sig lång tid tillbaka. När jag gick på lågstadiet 1990 föll jag på skolgården och slog ut en flisa av ena framtanden. Ingen tandläkare då såg att den tanden dog. Vid 20 års ålder resulterade det i en stor infektion som även blev ett försäkringsärende. Den tandläkare som då fick göra rotfyllning och sätta in en krona gjorde ett mycket dåligt jobb, något som jag inte hade kunskap om. Tandläkare genom åren gjorde heller inget åt det utan konstaterade bara att det inte är så bra gjort.
Det resulterade i att jag fick ännu en infektion för ca 1,5- 2 år sedan. Fick tips om en tandläkarmottagning, privat. Det blev en utdragen och dyr process med rotfyllning och krona. Nu, 1,5 år senare så ramlade kronan och pelaren gick av helt oprovocerat.

Nu vill tandläkarmottagningen att jag ska stå för kostnaden, eg hela kostnaden men de har gått med på att jag enbart betalar för konstgjord pelare/stiftet. Men, säger samtidigt att stiftet/pelaren är inget man som tandläkare eg vill göra för att det kan få tanden att helt spricka. Jag känner mig helt maktlös här och ledsen över att behöva betala så mycket för något som jag inte orsakat. Och att detta var något som gjordes för bara 1,5 år sedan.

Hur resonerar det du som yrkeskunnig?

Svar:

Hej,

Även om det var länge sedan, är första frågan till dig om det gjordes en försäkringsanmälan? Om detta gjordes bör vidare behandling täckas av försäkringen. Om inte kan man om man anser sig blivit felbehandlad vända sig till patientnämnden. Fasta konstruktioner som kronor har vanligtvis en garantitid längre än 1.5 år. Viktigt nu är att du får klarhet i om kliniken ger dig någon garanti på det nya arbetet. Låter som om tandläkaren är lite skeptisk till behandlingen och man bör kanske välja ett annat alternativ om det inte kan ges någon garanti.