Krona eller dra ut

Fråga:

Hej, jag var nyss hos tandläkaren för jag har fått en spricka i en gammal tand som jag rofyllt och lagat. Det är tanden näst längst bak, saknar motsvarande tand på andra sidan. Jag var hos en privat tandläkare som snabbt föreslog brygga/krona. Behöver även en bettskena och det hela skulle då gå på 9800:-

Det jag undrar är om jag KAN dra ut den, det är ett billigare alternativ, men kommer jag ha problem med att tugga för att jag saknar motsvarande tand på båda sidor? Jag pratade med min mamma som saknade motsvarande tänder och för henne funkar det bra.

Sen undrar jag vad för komplikationer det kan bli för tanden om jag inte kronar/drar ut den? Utan låter den ”lossna av sig själv”
Jag känner ingen smärta alls just nu men hade väldigt ont för 2-3 dagar sedan men det har släppt helt, men förmodar att smärtan kan komma tillbaka.

Tänkte jag skulle gå till folktandvården, för jag litar mer på dom, men tog en röntgen och tanden var sprucken därför vet jag det.

Jag och min sambo ska snart få vårt första barn och har inte råd med 10 000 så tänkte att då är det bästa att dra ut den om det kan skapa komplikationer att jag bara ”låter den vara”.

Svar:

Hej!
Eftersom du går i väntans tider är mitt råd att ta bort tanden nu – så att du inte har en infektion där och kan få tandbesvär när du ska ägna dig åt din nykomling.
Gör det så snart som möjligt. Huruvida du ska /behöver ersätta tanden med en bro eller annat behöver du inte ta beslut om nu.
När området läkt och du har testat att vara utan tanden så kan du ta ställning. En tandstödd bro kan ju göras när som.
Lycka till!