Krona

Fråga:

Hej
Jag fått behandling hos en privat tandläkare med två tandkrona. Första tandkrona gjorde jätte mycket ont och jag var på semester utomlands och inte vågade gå till en tandläkare. När jag kom hem sökte en annan privat tandläkare som gjorde hål i kronan för att behandla roten. För en vecka sedan började andra tanden med krona kännas obehagligt men inte mycket ont. Sökte min privat tandläkare i tisdags och han sa att kanske kronan är löst och försökte att lösa upp kronan med en metal instrument några gånger. Han lämnade tanden och sa jag kan inte göra mer och jag behöver journaler från tidigare tandläkare. I en hel vecka har jag ont och jag sökte en tid hos folktandvården imorgon. Jag tappade mitt förtroende för de två privat tandläkare. Idag är tandköttet svullen runt tanden med kronan. Ska jag vänta tills imorgon?
Med vänlig hälsning,

Svar:

Hej!

Det händer att en tand som fått en krona kan komma att behöva rotbehandlas och det oavsett behandlarens verksamhetsform privat eller Folktandvården regionen. En fördel är då att om möjligt gå till den tandläkare som utfört kronan som ju vet hur förutsättningarna faktiskt var och hur underlaget ser ut.

Om tandläkaren är medlem i Privattandläkarna så finns ett garantiåtagande som kan åberopas om en krona behöver göras om dock inte vid rotbehandling. Garantin gäller hos den som utfört behandlingen men kan efter överenskommelse eventuellt överlåtas till annan behandlare. Min rekommendation är att nu söka din ursprungliga behandlare  som utfört den krona som nu besvärar.