Krånglande kindtand

Fråga:

Hej! Har fått mycket bra svar av dig tidigare, och har nu ytterligare en fråga angående samma krångliga kindtand (tand 7 upptill). Rotfylld ca 10 år sedan, problem ibland med lite smärta, har nu bettskena och även slipat ner ganska mycket för att inte belasta. Remiss till rotspecialist, han upptäckte att en tredje kanal var förkalkad och inte rotfylld. Fick då 3 alternativ, rotfylla om tanden, ta bort den eller låta det vara som det var, d v s med smärta emellanåt. Tiden gick och all smärta i tanden försvann. Diskuterade med min ordinarie tandläkare, och då även han (precis som rotspecialisten) inte var säker på att smärtan kommer från tanden utan snarare beror på bett då jag även ofta har smärta i käkleden. Jag började få mer ont och ville ta bort tanden, vilket min tandläkare inte ville. Beslöt då att konsultera en ny tandläkare och få en ”second opinion ”. Här blev jag röntgad, ( röntgen där jag stod upp , glömt vad det hette), bilderna kollades även av en kollega. Vid återbesök fick jag mycket bra information, 2 kanaler rotfyllda, 1 förkalkad, ovanför där visdomstanden suttit fanns en rotbit kvar. Själva problemtanden har ingen kontakt med tanden nertill. Vill ju också nämna att jag ofta har mycket smärta i stor del av nedankäken, samma sida som min problemtand uppe. Frågade om det kunde ha samband med det trodde inte hen, utan fick rådet att operera bort kindtand nr 7 och troligtvis bli smärtfri. Har nu op tid , men är ändå lite tveksam , inte roligt att ta bort en rotfylld tand , men inte roligt att ha ont. Har även läst att det inte är bra att ta bort rotfyllda tänder , och kan det vara tanden i ovankäken som även orsakar smärtorna i nedankäken? Fick mycket bra förtroende för tandläkaren som jag fick second opinion av och som vill operera bort tanden , att jag även får antibiotika efter då jag har reumatism och ibland lite infektionskänslig. Dessutom orolig för operationen ( livrädd).
Känner mig förvirrad över olika besked. Tacksam för din åsikt ! Vänligen

Svar:

Hej,

Alltid jobbigt när tänder/tand krånglar under längre tid och att man inte får en klar anledning till smärtan. Jag tycker personligen inte att det är svårare eller behöver vara krångligare att ta bort/operera bort en rotfylld tand. Du kommer att fixa det! Om din läkare anser att antibiotika är befogat är det säkert rätt och en god säkerhet för dig.

Det är samma nerv som delar sig och går till både underkäken och överkäkens tänder på samma sida så det kan vara ett grund besvär som inte alltid sitter där man tror. Om du har problem med käkleden hoppas jag att du kan behålla din bettskena efter justeringar eller om en ny bör göras för bästa behandling. Tanden sitter långt bak och har du bra med tänder framför tror jag det blir bra om du tar bort tanden för bibehållen gott munstatus.