Kostnadsförslag och rotfyllning

Fråga:

Hej, jag började gå hos en tandläkare förra året. Allt började med att han gjorde en undersökning och hittade grejer som jag ska åtgärda. Bla 4 lagningar, i februari i år så går en tand sönder hemma. Tandläkaren börjar upp tanden och bedömmer att den måste rotfyllas och jag accepterar det. Han skulle då uppdatera kostnadsförslaget. Jag får då det här besöket betala för fyllning av tre eller flera ytor. Samt 900 kr för del av rotfyllning och 1000 i förskottsbetalning som ska dras av när själva rotfyllningen är klar.

Eftersom jag redan var över 3000 kronor så jag jag då betala 50% av referenspris för rotfyllningen. Summan skulle då bli ca2900 enligt kostnadsförslaget (som jag betalar). Men jag har betalat ca 3800 plus fyllning av 3 eller fler ytor.

När jag kollar på mitt nya kostnadsförslag så har rotfyllning lags till precis som vi var överens om. Men borttagning av tandsten har ökat från en lättare till en större utan att jag förstått det, han har inte heller nämnt att han gjort det. Vad jag förstått så ska ordinarie kostnadsförslag gälla och summan får bara öka en viss procent från det, om inte annan behandling krävs. Om jag förstått det rätt.

Sedan så undrar jag om fyllningen, den är för det första inte gjord än, för det andra så har jag bestämt att jag vill ha krona istället då såpass mycket tagits bort av tanden. Så vad har jag betalat för, när tanden rotfylldes så sprack en del och där behövde tandläkaren lägga på lite mer lagning som även det kostade mer. Hade han fyllt tanden efter rotfyllning så hade den inte spruckit där.

Så vad gäller? Kan han ändra pris hur som helst? Vad ingår när man rotfyller och sedan ska göra en krona? Måste jag betala för en fyllning som inte blivit gjord?

Nu vet jag inte kostnadsförslaget för kronan än. Men jag räknar ju med att dom 6-7000 kronor ska inkludera allt från att förbereda tanden, gjotning, kronan och sedan cementering.

Jag låter kanske gnällig, tandläkaren är duktig och bemöter mig och mina problem på ett bra sätt. Vill bara inte bli lurad på tusenlappar när det redan kostar massor. Vill inte heller bråka om det här nu i rädsla om att det ska påverka min vård.

Vänliga hälsningar

Svar:

Hej,

Jag tycker du ska gå igenom kostnadsförslaget med din tandläkare och då få svar på varför vissa saker ändrats. Jag tycker inte det är rimligt att man bara ökar på utan att upplysa dig som kund/patient innan. Angående garanti på fyllningen får du fråga vad som gäller hos din tandläkare.