Kostnader när en operation ej lyckats

Fråga:

Om möjligheten finns så behöver jag svaret så snabbt om det är möjligt, tack!

Hej!
Jag var relativt nyligen hos en tandläkare för en skadad tand som visade sig va i princip död, då fick jag möjligheten att rotfylla eller dra ut tanden. efter en diskussion blev valet att dra ut tanden var det bästa alternativet. Under operationen blev det dock så att tandläkaren ej kunde dra ut hela tanden och en bit av den blev kvar. efter andra besöket nämner tandläkaren att hon ej vågar dra ut det sista och nämner alternativet att skära upp och ta ut tanden istället. Hon nämner då att priset blir 3200:- för operationen. Till då min fråga: Är det brukligt att jag ska behöva betala så mycket när tandläkaren ej kunnat slutföra sitt arbete? det känns som det blir mycket tillägg från första kostnaden till nu operationen, för ett arbete som ej blev avklarat.

Tack!

Svar:

Hej!

Tandvård sker på individnivå, i biologiska system  med olika anatomiska och fysiologiska förutsättningar  och inför varje behandlingsinsats försöker vi förutse och välja bästa metod. Tandbortagning är ett av de moment som kan ge oss oväntade svårigheter som inte avslöjats vid klinisk och/eller röntgenologisk undersökning tyvärr. I ditt fall kunde tanden inte avlägsnas med hävel och tång utan fraktur uppstod av en del av tanden och denna måste nu avlägsnas med ett operativt ingrepp.

Detta är att betrakta som tillkommande nödvändig behandling och debiteras enligt åtgärd 402, 404  eller 407. Ursprunglig behandling första försöket torde debiteras enligt  åtgärd 401. Räknat på referenspris så utgår tandvårdsersättning vilket ska framgå av kostnadsberäkning som du ska få av din tandläkare vid behandlingsstart. Denna beräkning får nu justeras med det tillkommande ingreppet för att ta bort resterande del av tanden.