Konstigt bett efter lagning

Fråga:

Hej!

Förra veckan lagade jag en tand i vänster överkäke. När tandläkaren var klar bad hon mig bita ihop och då kände jag att jag endast kände tandkontakt på vänster sida. Hon slipade lagningen lite och det blev lite bättre och jag gick hem. Under de följande dagarna kände jag att bettet fortfarande var skevt med i princip endast tandkontakt åt vänster. Det konstiga var dock att jag framförallt nu kände tandkontakt mellan en tand i underkäken och mot min retainers kant på vänster sida i överkäken. Tanden som tandläkaren lagade var dock längre bak åt vänster. Jag gick tillbaka till tandläkaren som sa att hon inte såg att det skulle vara relaterat till lagningen, men att hon såg att retainern på vänster sida hade slitits ned. Jag hade inga problem med mitt bett innan lagningen och känner nu fortfarande en skev tandkontakt åt vänster och undrar hur detta kan komma sig och vad man kan göra åt detta?

Mvh

Svar:

Hej!

En ny fyllning/krona kan förutom att vara för hög också styra bettet åt sidan eller framåt om ett snedplan finns som underkäkens tand glider mot i bettfunktion. Sannolikt har din underkäke ett något mer framskjutet läge i sammanbitning och du känner framtanden. Under denna korta tid kan knappast slitmärket ha uppstått vid retainern utan är en sedan tidigare känslig punkt för tandpressning/gnissling i ditt bett. Kanske har framtanden i underkäken rört sig en aning och triggar aktivitet.

När en enda lagning får så här stora effekter på ett bett är det ofta tecken på att bettfunktion, tandpressning/gnissling bör kollas upp. Det är mycket vanligt med lite ”överaktivitet” i tandreglerade bett. Det är viktigt att retainern inte lossnar och fästen kan behöva justeras/adderas. Ta kontakt med din tandläkare och resonera, kolla tandkontakter och betfunktion.