Kompositfyllning och slipning vid blottade dentinkanaler/emaljskador

Fråga:

Hej,

Jag undrar över riskerna med sk kompositfyllning för att korrigera emaljskador/blottat dentin. Mina framtänder har fläckar och ojämnheter där emaljen slitits ned. Jag har även blottade tandhalsar där dentinet syns (också i form av mörkare fläckar). Jag har varit i kontakt med en tandläkare med estetisk inriktining som har gett ett förslag på justering av detta (ca 6000 kr för samtliga ca 7 tänder). Justeringen skulle innebär att man slipar på emaljen för att sedan fästa på/måla på kompositfyllning som ger ett jämnt resultat. Enligt denna tandläkare ska detta också kunna verka som ett skydd för ytterligare slitage på emaljen och mindre ilningar (som jag lider mycket av). Jag vill säkerställa att detta inte är förenat med några risker. En bekant upplyste mig om att när man väl slipat en gång så kan man inte göra om detta ifall det inte blir bra/kompositfyllningen lossnar. Tandläkaren jag talat med säger dock att slipningen är så pass ytlig att den inte skadar och att det kan göras om (endast för att få kompositfyllningen att fästa). Jag vore hemskt tacksam för ert råd ang detta. Ingen tidigare tandläkare har talat om för mig att detta är möjligt att åtgärda skadorna (som de har sagt beror på tandborstning) utan tvärtom sagt att jag inte kan bleka tänderna då det finns risk för att skada emaljen ytterligare. Den här tandläkaren menar istället att skadorna är en följd av något som hänt mig som barn (sjukdom eller antibiotika). Borde jag gå till en ytterligare tandläkare för ”second opinion”?

Tacksam för svar!

Svar:

Hej!
Jag ser kanske två orsaker till dina uppkomna problem. Fläckar på framtändernas framsidor beror oftast på något under utvecklingsfasen dvs tidig barndom. Det kan vara infektionssjukdomar/feber/magproblem/för hög fluorhalt i vatten/slag mot mjölktänderna etc.
Blottlagda tandhalsar orsakas av överbelastning tandpressning/gnissling som utsätter tanden för krafter, som gör att tandkött och ben drar sig tillbaka. Tandhalsen saknar emalj och är därför mörkare och mer utsatt för slitage.
Om problemet behöver åtgärdas är compositplast nog att betrakta som en långtidstemporär lösning och den permanenta behandlingen är med porslinsfasader. Compositerna av idag är mycket bra och i rätt händer blir det fint resultat. Men de slits över tid och fästet i dentin/tandben på tandhalsen kan vara tveksamt. Det kan vara ett bra sätt att testa och prova ut det estetiska och funktion. Man bör kanske även titta på om du skulle behöva en bettskena som avlastning. Om du känner dig osäker så kontakta en tandläkare för en second opinion. Det viktigaste är alltid att känna sig trygg och lugn med sin behandlare.