Kokos olja

Fråga:

En vän till mig har alltid haft mycket tandsten, nu när hon var till tandläkaren så hade hon i princip inget alls. Den enda förändringen från förra besöket för ett år sedan, var att hon har börjat skölja munnen med kokos olja, ingen annan förändring med tanborstning, tandtråd, kost etc. Är det verkligen möjligt att kokos olja kan ha det effekten? Kan det finnas något negativt med att prova det?

Svar:

Hej!
Tandsten bildas när salivens salter faller ut mot en ojämn yta. En helt blank emaljyta klarar sig men om det finns bakteriebeläggningar på den så kan de bli grogrund för tandsten. Om rotytan, som ju saknar emalj, är blottad så blidas tandsten lättare då dentinet har en porösare yta. Särskilt utsatt är insidan av underkäkens framtänder och utsidan av överkäkens två innersta tänder på grund av närheten till salivkörtels mynning.
Min tanke är att kokosolja kanske ger en glatt, oljig hinna som hindrar salterna att falla ut mot tanden. Om det är ren kokosolja – och man gillar smaken så är det säkert ok. Kanske har det en behaglig och positiv smörjande effekt även på slemhinnor inför nattens mindre salivmängder.