Klarar friska tänder av hårt tryck?

Fråga:

Hej! Jag var nyligen hos min tandläkare. Där konstaterades tandsten och 1 karies! Han tog röntgen och sa ingenting om någon misstänkt tandlossning utan enligt honom så var tänderna friska men smutsiga!

Jag berättade för honom att jag spelar trumpet och att jag ibland har munstycket som är svarvat i metall direkt mot tänderna i övre och nedre käken. Ju högre toner du spelar desto större är ansträngningen och med större ansträngning utsätts mina tänder ibland för ett extremt tryck. Trycket är så hårt att det i vissa lägen värker i tänderna när jag har spelat klart. Det ömmar och spänner och känns nästan bedövat, så pass stor är trycket. Trycket avtar ca trettio minuter efter att jag har spelar klart och allt är som vanligt igen.

Klarar friska tänder av en sådan extrem belastning eller behöver jag vara orolig för att de ska ”lossna av påfrestningen” de utsätts för.?

MVH

Svar:

Jag har just undrat en del över hur tänderna klar trycket från munstycke, muskel – och lufttryck från de olika blåsinstrumenten. Friska tänder klarar mycket – men hur mycket – och hur ofta utsätts de för dessa krafter ??
Det är viktigt att uppmärksamma detta tror jag speciellt eftersom du känner av tänderna efter spelning. Fråga andra som hanterar blåsinstrument! Resonera med din tandläkare om någon typ av stabilisering /tryckfördelning /utjämning kan göras. Knepigt att lösa kanske – men jag tänker retentionstråd limmad på baksidan av framtänderna – så som man har efter tandreglering. Kan även tänka mig ett ” plastfodral” som Invisalign – som är en stabil plast men mycket tunn som används vid tandreglering.
Hör dig för !