Karies under brygga

Fråga:

Hej, har fått karies under eller bredvid en brygga i underkäken. Var idag hos tandläkaren som borrade ur karies som var synlig på röntgenplåt och fyllde igen. Han underrättade mig att bryggan kraschat vid ena sidan. Vidare fick jag veta att det kanske finns karies även under bryggan. Detta syns inte på röntgenplåten, enligt tandläkaren.

Han menar nu att jag kanske klarar mig utan att det blir några andra åtgärder än lagningen idag. Alltså jag kan vänta. Men, som han sa, det kan också bli så att jag så småningom får ont eller i värsta fall faller bryggan sönder. Då måste det till större arbete, såsom att göra ny brygga för då har jag karies i hela tanden.

Jag tycker det här känns lite olustigt. Blir inte hela situationen värre om jag väntar i stället för att åtgärda på en gång? Kan karies(en), om jag nu har mer sådan, sprida sig intill närliggande tänder?

Jag går två gånger till tandhygienist. Tycker det är något märkligt att hon inte märkt att det fanns karies under (eller bredvid) tanden. Enligt tandläkaren går sådant här fort i synnerhet om man har brygga eller krona.

Vad är det som gäller? Kan jag vänta och se hur det blir eller ska jag åtgärda det nu? Gör tandläkare så här, alltså lagar det synliga men låter det ev osynliga vänta tills det blir symtom?

Mycket tacksam och glad för svar.
Vänligaste hälsningar

Svar:

Hej!
Det är en bedömningsfråga som så ofta i tandvården.
Din tandläkare har gjort bedömningen att karies är avlägsnat med så pass hög säkerhet att
en fyllning är första alternativ. Det kan gå bra och bron fortlever och är absolut värt ett försök.

Skulle karies fortsätta växa under kronan så kommer du att få symptom från tanden så småningom  och då måste tanden rotbehandlas vilket eventuellt kan göras genom kronan och bron kan fortleva.

Är stödytan inuti kronan för skadad så släpper kanske bron och måste då avlägsnas helt.  Då står man inför att göra en ny bro som får konstrueras enligt de nya förutsättningarna.  Karies smittar inte mellan tänder. Kariesutveckling kan gå snabbt speciellt om det får vara ifred lite undanskymt  i en kronskarv t ex och fordrar plack (beläggning) och socker.

Håll noga rent och hoppas på det bästa.