Karies och Parodontit

Fråga:

Jag bor i Spanien och var till tandläkaren för första gången på 15 (!) år förra veckan. Har varit hos två olika för att se om diagnosen är den samma och prisena såklart. Jag har väldigt mycket att åtgärda och vill börja så snart som möjligt med behandlingarna men nu är jag väldigt osäker och velar då jag inte vet vem jag ska ”lita på”, vilken ska jag välja? Dom har en del saker gemensamt dock. Tandläkare 1:
Vill dra ut en tand (18), sammansätta 7 tänder med kompostfyllning (googlat denna mening och är inte 100% att man säger så på svenska..?1), göra två tand rekonstruktioner (25,36) samt skrapa de fyra kvadraterna då jag tydligen lider av kronisk parodontit.

Säger att jag måste skrapa innan tänderna lagas (alla pga karies i olika stadier).

Tandläkare 2:
Göra 12 st tandrekonstruktioner (inkl 18 som den andra vill dra ur), en rotfyllning + rekonstrurera tanden (25, som tandläkare 1 bara vill rekonstrurera). Tandläkare 2 vill skicka mig till en parondontitspeciallist då jag har allvarlig/grov parodontit.

Säger att jag kan laga och rotfylla tänderna innan skrapningen eller ”samtidigt” dvs laga några, skrapa en kvadrat, laga, skrapa etc

Tandläkare 2 gör mindre saker för nästan samma pengar som nr 1. Vet att ni inte svarar på frågor angående priser men jag vill inte vara dumsnål och välja den billiga. Vill hellre veta vem som har ”rätt” i sitt resomang.

Förlåt för rörigt i lägg men tacksam för svar.

Ps, är 32 år gammal.

Svar:

Det är lite svårt att råda utan mer information. Det framgår inte alldeles tydligt vad som menas med ”rekonstruktion” – är det en korna eller en fyllning?
Mitt svar blir då mer principiellt …
Nummer ett är att få dig att sköta munhygienen rätt och konsekvent. När det funkar så är nästa steg att få stopp på karies, rotbehandla och göra fyllningar så långt möjligt är.
Man kan eventuellt göra temporära fyllningar/kronor på tänder som är något osäker prognos på – och sedan behandla tandlossningen med tandstensskrapning och annat som kan behövas.
Tand 18 tycker jag du ska låta ta bort.
Alltså: bort med bakterier och tandsten – munhygien!! – så att infektionerna läker ut – utvärdera om sex månader – gör kronor på de tänder som eventuellt behöver större mer hållbara rekonstruktioner – följ upp med hygienstkontroller var 6:e månad framöver.