Känningar i rotfylld tand

Fråga:

Hej!

I slutet av 2015 rotfyllde jag mina två framtänder efter en cykelolycka och har sedan dess satt porslinskronor på båda tänderna. I den högra tanden känner jag absolut ingenting, vilket jag inte heller gjorde i den vänstra tanden till en början.
Men efter att ha bitit hårt på en chokladkaka (detta var innan jag satte dit kronan) hörde jag ett sprickande ljud i vänstra tanden och har sedan dess haft känningar i tanden; det gör inte precis ont om jag inte biter väldigt hårt på något utan det är mer bara en ”stum” känsla som märks ibland och ibland inte alls. Jag misstänkte själv att det kunde ha varit en spricka som uppstod i tanden men min tandläkare kunde inte se någon spricka, varken på själva tanden och inte heller på röntgenbilder. När jag var på återbesök för kronan kunde fortfarande inget synas på röntgenbilderna.
Min fråga är nu vad detta kan bero på? Är det något som kan vara vanligt hos en rotfylld tand och kanske något som försvinner? Eller kan det vara något som måste åtgärdas med till exempel utdragning av tanden? Notera att det inte är något jag lider av utan det är snarare bara lite drygt eftersom det ibland kan göra lite ont om jag verkligen känner efter.
Tack på förhand!

Svar:

Det händer tyvärr att rotfyllda tänder får sprickor. Om tanden dessutom varit utsatt för ett slag eller olycka så är den större. Har roten ett stift under kronan så ökar också risken beroende på att mängden tandsubstans minskat. Det är ofta svårt att fastställa diagnosen – det syns inte på röntgen förrän sprickan blir mer omfattande /genomgående eller orsakar en inflammation i benet omkring roten – som då syns på röntgen.
Avlasta gärna tanden/kronan genom inslipning och låt bli att bita av med den .