Känner av gammal lagning i tand

Fråga:

Hej! Jag var helt nyligen på en vanlig undersökning av tänderna hos tandläkare och behandling av tandhygienist. Berättade att jag känner ibland av några tänder i underkäken när jag tuggar, kan värka lite ibland. Tandläkaren sa att allt ser bra ut, inget att åtgärda. Däremot berättade hon att jag har en större lagning där jag känner av ibland och den kan påverka det. Jag har inga lagningar som är nära pulpan (jag frågade).
Tänkte inte på att fråga tandläkaren, men hur kommer det sig att gamla lagningar kan kännas av/göra lite ont ibland? Ibland känns det som ett litet tryck i tanden. Kan det kanske påverkas av att tänderna rör på sig? Är det något jag ska vara extra observant över gällande denna lagning som skulle kunna indikera att något borde åtgärdas?

En annan fråga, ultraljud för att ta bort tandsten – kan det på något sätt påverka eller repa emaljen?
Mycket tacksam för svar!

Svar:

Hej!

En tand som varit lagad länge och kanske med en större fyllning har ju utsatts för tuggkrafter som med tiden kan orsaka sprickor i tandsubstansen. Även fyllningsmaterialet kan ju åldras och kanske förlora i egenskaper med åren. Sprickor är svårt att helt säkert diagnosticera man får gå på symptom och försöka punktbelasta tandkronan och se om det provocerar. Symptomen kan vara som dina, tanden  börjar höra av sig då och då och man får göra en bedömning och prognos på vad som är i antågande.

En behandling är att låta förse tanden med en krona som ”kramar om” vid belastning och inte trycker isär på tuggytan. På så sätt undviker man även risken att en större oönskad fraktur uppstår. Diskutera med din tandläkare och gör kanske en behandlingsplan beroende på hur dina symptom utvecklas. Att avlägsna tandsten med ultraljud skadar inte tandsubstansen.