Kan man få infektion i tandficka vid influensa

Fråga:

Hejsan
Jag har en tandficka längst bak i nedre tandrad. Den var inflammerad 1 år sedan men efter 7 dagar penicilin vart den ok.
Nu är det så att jag har astma och får jag influensa liknande sjukdom blir det ofta att det går ner i lungorna varpå jag får en infektion som brukar sluta först då jag fått antibiotika.
Nu är det så att jag har fått den typen av influensa och hostar mkt och andningen är sämre…Kännetecken för mig på denna influensa är att vanlig astma medicin är verkningslös på andningsförmågan. Jag har ännu inte varit hos läkaren för detta. Dock till min fråga..jag känner nu att det börjar känna s och göra ont där jag hade infektion i munnen sist i den tandfickan. kan man tänka sig att bakterier från min influensa kryper ner i denna ficka?? Och om så skulle det upphävas om jag får antibiotika för min astma påverkande influensa?
Dvs behöver jag om så gå till tandläkaren??
Till saken hör att det sitter en visdomstand inbäddad i käkbenet som min tandläkare är lite sugen på att få bort…Men den ligger riktigt nära ansiktsnerven och då jag är 50år så växer ju inte heller ben tillbaks osv..så en del risk med att ta den…Så är lite orolig att gå till tandläkaren och säga att jag har fått infekterat i tandficka igen samma som för ett år sedan då han kanske tar det som bevis att nu ska operation göras… Vad tror du om detta??tacksam för tankar och råd.
mvh

Svar:

En ficka vid en visdomstand som infekteras upprepade gånger ska åtgärdas så att det blir sjukdomsfritt dvs tanden tas bort. Att upprepade gånger behandla med antibiotika är inte så bra då problemet ju finns kvar efter kuren. Ofta står en lågintensiv infektion i fickan och blossar upp i samband med att immunförsvaret dippar något kanske i samband med en förkylning etc. Influensa är en virusinfektion och då hjälper inte antibiotika. Som följd av en virusinfektion kan bakterier få fäste och ge värre/andra symptom. Då kan det vara indicerat med antibiotika – men först efter korrekt diagnos.
Att ta bort visdomstanden är ju förenat med viss risk p g a nervens förlopp men en erfaren kirurg kan sannolikt göra detta bra.
Ta kontakt med din läkare och tandläkare för planering!