Kan inte tugga normalt med porslinskronan

Fråga:

Hej!
Har en ny porslinskrona i nederkäken, över en kindtand. När jag tuggar känner jag att kronan slår hårt emot tanden i överkäken. Det är som att tugga på en kakelplatta. Jag hör till och med att kronan slår hårt emot tanden. Det ljudet och känslan av att ”tugga kakel” står jag inte ut med.

Tandläkaren slipade lite på tänderna runt om och även på kronan. Nu kan jag åtminstone ha munnen stängd utan att känna att kronan pressas mot tanden i överkäken, men det räcker inte.

Kronan känns stum och hård och jag undrar om tanden i överkäken klarar detta hårda tryck. Det finns inga tänder bakom tanden i överkäken, visdomstanden och tanden intill den är borta. Tandläkaren menar att det därför blir ett extra hårt tryck mot kronan.

Enligt tandläkaren är tanden inte för hög och har normal kontaktyta och menar att det tar 2-3 veckor att vänja sig vid kronan. Vad innebär det att vänja sig vid kronors ”funktion”, vad menas med det? Jag har sedan många år tillbaka en krona i överkäken, den har jag aldrig behövt bekymra mig om. Är det skillnad på hur man upplever kronor i neder- och överkäke?

Svar:

Hej!
Du upplever det nya materialet i tandkronan som hårt och kakelaktigt – och ja- porslin och Zirkoniumoxid, som vi använder är hårt och har en annan ”klang” än den naturliga tandens emalj och dentin. Utformningen och inpassningen av tuggytan är mycket kinkig och behöver justeras in tills det känns bra. Det gäller att kolla i olika bitlägen och även sittande/liggande. Det är inte bara själva höjden utan lutningen på tuggytans delar och det är ofta verkligt finlir att få det 100% bra. Om patienten själv ska ”gnissla” in detta – jo, det kan gå om motbitande tand inte är porslin – så kan det bli problem från omgivande vävnader och tandens fäste /rothinna. Viss invänjning får man kanske räkna med – men det måste gå åt rätt håll dag för dag.
Kontakta din tandläkare igen!