Kan bettskena göra det sämre?

Fråga:

Hej!
Jag fick en bettskena för snart 3 veckor sedan eftersom jag ibland på nätterna pressade ihop tänderna, d.v.s. bet ihop överkäken med underkäken på vänster sida, svårt att förklara exakt. Efter jag började med bettskenan har jag istället börjat bita på den, eftersom den kommer i vägen när jag stänger munnen, så kan inte stänga munnen om jag inte biter i den typ. Anledningen till att jag började med bettskena var att jag pressade tänder IBLAND och endast på ett specifikt ställe. Nu har jag istället börjat bita ihop framtänderna med tänderna där nere. Jag spänner mig alltså exakt lika mycket som tidigare om inte mer. Provade att sova utan skenan och märkte då att jag pressade tänderna mot varandra mycket mer än tidigare. Vad är det som är fel och ska jag sluta med bettskenan då den bara verkar ha gjort det sämre?

Svar:

Hej!
En behandling med bettskena är en process där en plastbit ska bli en fungerande bettskena.
Det sker genom upprepade justeringar av tandkontakterna i funktion och det kan behövas kanske i upp till tre månader innan läget är stabilt.
Ta kontakt med din behandlande tandläkare för fortsatt behandling.
Att du har problem och känner av ena sidan kan bero på en felställning i käkleden och eller att du sover på magen och därmed
tvingas underkäken ut i ytterläge och det blir/känns snett.
Tydligt är att du behöver din bettskena och blir det inte ok så be om remiss till en tandläkare som arbetarspeciellt med dessa problem.