käkledsproblem

Fråga:

hejsan, jag har haft tandställning i fyra år och tog ut den i våras. Under processen drog jag ut flertalet tänder och de ”flyttade” den nedre tandraden med hjälp av räls och snoddar ett snäpp åt höger.

Min käke är nu tydligt sne både med öppen och stängd mun och jag har även problem med knäppningar och spänningar. Jag har pratat med min tandläkare om detta och ska få en ny tid om ett halvår, och kommer då ha hunnit fylla 18.

Jag undrar om jag själv skulle behöva stå för kostnaden för ev käkoperation då jag troligen kommer vara runt 19/20 när det sker eller om man kan få del betald av landstinget pga både fysiska och psykiska problem till följd av detta? Vet ej om dessa problem är en följd av tandregleringen eller om det är underliggande eftersom det skedde under hela mina tonår då det kan påverkat.

Svar:

Hej!

Lång och omfattande behandling med tandreglering och ändå kom du inte helt i mål. Det händer ibland att tillväxten i käkarna inte beter sig helt som önskat och förväntat och då finns idag möjlighet att korrigera med käkkirurgi i hyggligt vuxen ålder när tillväxten kan förmodas avslutad. Du har kostnadsfri tandvård t o m 23 års ålder så det avgörande är behovet av korrigering. Kanske får du tjata lite.

Din käkled har nu börjat knaka och en avlastande bettskena kan vara en bra sak i väntan på kirurgi för att inte permanenta dina käkledsknäppningar. Be eventuellt om en konsultation hos en tandläkare/bettfysiolog som kan göra en bedömning, om inte din ordinarie behandlare känner sig säker på behandling av käkledsproblemet.