Käken

Fråga:

Hej! Jag har problem med käkarna, jag har väldigt ont. På grund av de så har jag också jätte ont i huvudet, nacken, axlarna och hela ansiktet. Jag känner mig svullen och stel. Det påverkar mig jätte mycket i skolan, jag kan inte koncentrera mig på grund av smärtan och jag går hem tidigare ofta nu.
Vad kan jag göra? Ska jag fortsätta med käkövningar eller ska jag be om bettskena? Några andra tips som kan hjälpa mig att få bort detta problemet?

Det är också så att jag tror att mina käkar och kindben har blivit bredare och att min ansiktsform har förändrats på grund av käkproblemet. Liksom att jag är spänd. Är detta troligt att det kan ha skett och vad kan jag göra isåfall för att ”få tillbaka mitt ansikte”. Hjälper bettskena?

Svar:

Hej!
Du har identifierat ditt problem och behöver hjälp på flera sätt.
Ta först kontakt med tandvården. Du är ju ungdom förstår jag och har kostnadsfri tandvård. Det kan vara både en fördel och en nackdel i ditt fall då ramarna är snäva – även för behandling som kan synas nödvändig.
Du kan välja att söka Folktandvården eller en privat klinik som är ansluten till Landstingets barn och ungdomstandvård.
Du kan söka på nätet bettfysiologi, käkledsproblem, huvudvärk etc efter lämplig klinik.
Eventuellt kan Folktandvården ha möjlig tillgång till specialist.
Du behöver en grundlig undersökning och troligen en avlastande bettskena men även en bedömning av orsakssammanhang. Hur funkar ditt bett, käkleder, rygg och nacke, träning?
Bra även att ta kontakt med en sjukgymnast/naprapat som kan hjälpa dig med nacke och axlar mm. Ta kontakt med skolhälsovården om du inte vet vart du ska vända dig.