Käkbensinfektion

Fråga:

För drygt 3 år sedan fick jag fruktansvärd värk i vänster käke. Åkte till tandläkaren som gjorde en röntgen, där han tyckte sig se lite mörkt under lagningen i en tand (som jag upplevde kände ond och öm). Han trodde dock inte att det var den som orsakade min kraftiga värk, utan skickade mig till läkaren. Där sa läkaren direkt att det var trigeminusneuralgi. Tanden i fråga, fortsatte att kännas konstig (öm/ond), smärtorna gick i vågor; det var brutalt periodvis och jag var till tandläkaren fler gånger för att fråga om den inte kunde vara en bov i det hela, men tandläkaren stod på sig och menade att den inte var det. Någon vidare röntgen eller undersökning gjordes dock inte..
Efter några månader klingade smärtan av och det var av och till, men tanden fortsatte att kännas av..
Tre år senare, får jag väldigt ont högt upp i tandköttet ovanför tanden och det är väldigt rött. Nytt besök hos tandläkaren och då visar det sig att tanden i fråga är död; det är en rejäl infektion i rotspets och i även tandbenet.. Tanden kan alltså i allra högsta grad ha varit boven i dramat under en lång tid…
Rotfyllning påbörjas, men smärtan avtar inte. Efter en månad får jag äta Kåvepenin en vecka, därefter ny rensning av tanden.
Smärtan är absolut inte den samma, men det är fortfarande ont/ömt högt uppe i käkbenet.. Nu har det gått en vecka efter rensning gång 2… Ny tid för fortsatt rotfyllning är satt om 8 veckor.

Min fråga; kommer käkbensinfektionen läka ut av sig själv (som tandläkaren menar), eller bör jag göra något annat ingrepp, för att få bukt med infektionen i benet?
Hur länge ska man känna ömhet och bultande känsla i käkbenet?..,
Bör jag söka en second opinion hos en annan tandläkare, eller uppsöka läkare för att säkerställa att infektionen i käkbenet inte ställer till med mer besvär….
Ska tillägga att jag även opererat mitralisklaffen för 8 år sedan, men tandläkaren menar att jag inte ska oroa mig för att bakterierna ska påverka det.
Mvh

Svar:

Hej,

Tråkigt att höra att du haft ont så länge. Man undviker dock i det längsta att göra en rotbehandling då det då inte finns någon annan utväg. Jag förstår att läkare och tandläkare har avvaktat men kan tycka att 3 år är lång tid och om du hela tiden kunnat peka ut samma tand kan jag tycka att rotbehandling kanske kunnat påbörjas tidigare. Att behöva rensa tänderna flera gånger är inget ovanligt och efter påbörjad rensning ”självläker” käkbenet. Förstår din oro när du är hjärtopererad, men du har en mindre infektion nu än du haft tidigare.