Invisalign

Fråga:

Hej
Jag började med Invisalign för 3,5 år sedan. Behandlingen skulle ta 1 år sa tandläkaren. Men jag är fortfarande inte klar.
Varje gång vi gör en planering så gör hon något annat än vad vi planerat. Har sagt nu i 1,5 år att jag inte kan bita ihop ordentligt men hon viftar bara bort det med att tänderna kommer att sätta sig. Men det kommer det inte att göra när jag vill ha nattskenor efteråt.
När jag nästan var nöjd för 2 år sedan så började tandläkaren att dra ner en kindtand i överkäken för att den skulle nå kindtanden i underkäken (tanden i underkäken har en stor lagning och ligger inte på samma höjd som de andra tänderna. Men under behandlingen sa jag att jag inte ville dra ner den då den bara kändes klumpig i munnen så hon tog bort attachmenten på den tanden. Men det känns ändå som att den dragits ner ändå.

Efter detta så har problemen bara dykt upp då inget känns bra när jag biter ihop längre. Jag var i kontakt med en annan tandläkare för 1 år sedan då jag ville rådfråga om man kan dra upp kindtanden igen eller om det bara kan skada tanden. Då fick jag till svar att man bara ska låta den vara.

Nu vill min tandläkare dra upp tanden igen och justera flera tänder i underkäken som typ har varit klar länge.
jag litar inte på min tandläkare alls. Hon är otrevlig och hårdhänt och skriver aldrig upp i journalen det som vi planerat. Tyvärr är hon ägaren och den enda som har behörighet för Invisalign på kliniken.

När jag nämnde att jag fått nervryckningar i ansiktet för en hörntand så sa hon bara att jag skulle ignorera det och att det är bra att roten står ut för annars kommer huden börja hänga där och du måste använda botox.
(jag använder inte det utan tycker att det var en konstig sak att säga.)
Hon tänkte slipa mellan några tänder en annan gång när jag kom dit och jag ifrågasatte varför hon skulle göra det då hon gången innan sa att vi var klar med det. Då först kollade hon i journalen och nickade.

Jag har panik över att gå till henne och inte vet vad jag ska göra längre. Jag har blivit helt förstörd över det här.
Jag har en lång lista över saker hon sagt och gjort som jag inte tycker är okej

Svar:

Hej!

Tråkigt att höra att du inte är nöjd. Jag tycker att det är tandläkaren som från början ska berätta om ett behandlingsalternativ inte är lämpligt som behandlingsalternativ och då erbjuda det som är bästa möjliga behandling för just dig och ditt bettfel. Om det nu var så att ditt bett bättre behandlats med en annan typ av tandreglering måste man som tandläkare vara ärlig och berätta det när man planerar behandlingen, även om du hade önskemål om en ”osynlig” tandställningsbehandling.

Då jag förstår att du i nuläget inte har förtroende för din tandläkare är det nog bäst att byta behandlare vilken tyvärr verkar knivigt i ditt fall. Jag tycker du ska höra med Patientskadenämnden om hur de kan stötta dig, du kan även kontakta Privattandvårdsupplysningen. Visst kan behandlingstiden variera men att den blir mer än dubbelt så lång finner jag inte acceptabelt.