Inplantat

Fråga:

Hej har satt in inplantat i hela överkäken för ca 1 år sedan och var det som en stor plastbit på insidan plus att de är för långa. är det normalt att det inte ska se ut eller att det känns att inte tungan får plats och att man inte kan prata rent. Tandläkaren säger att det inte är något fel

Svar:

Hej!

Fullkäksimplantat är att betrakta som en helprotes i överkäken, monterad på skruvar då inte bara tänder utan även förlorad ben och mjukvävnad måste ersättas. Tandvården är kanske dålig på att informera patienten om den faktiska utformningen och även om information ges så kan patienten ju inte föreställa sig hur det faktiskt kommer att kännas när konstruktionen är på plats. Dock har nog de flesta som får ett fullkäksimplantat haft en helprotes under läkningstiden men det skiljer ändå i konstruktion och upplevelse.

Munnen är vårt känsligaste område och minsta detalj kan noteras och upplevas störande trots att allt ser bra ut. Det kan ofta gå att jobba med justeringar och individanpassning men begränsningar finns avseende hållfasthet, estetik, hygien mm. Försök definiera vad du upplever som problem och ta kontakt med din behandlare för diskussion om vad som är möjligt att justera. Når ni inte en samsyn kan du eventuellt be om remiss till specialistklinik eller söka själv för en second opinion. Detta besök får du bekosta själv.  Arbetet omfattas av ett garantiåtagande om din behandlare är medlem i Privattandläkarna.