Inflammation i tandficka

Fråga:

Mitt problem började med tandvärk den 26/12 2018. Vad hos tandläkaren den 3/1 inget fel på någon tand. Hon gjorde rent i tandfickorna och sa det var inflammation. Värken fortsatte fruktansvärd tandvärk.tillbaks till tandläkare bad hon skulle dra ut tanden, ge mig antibiotika hade jätte ont.rengöring igen hon visade på röntgen inget fel på tanden ingen antibiotika.Hadde En bula på tandköttet och när jag tryckte där rann det tjockt
gult var ner på tanden.värken försvann blev friskförklarad 31/1 men varet var kvar fick trycka flera gånger om dagen och det kom mycket var.Efter fyra veckor blev det ett hål i tandköttet där varet kom ut i stället. Tänkte det måste vara en fistel ringde igen till tandläkaren. Hon röntgade kolla och plockar ut en stor benbit ur hålet. Hon fattade ingenting. Tid till specialist röntgen. Fått en tid till rotfyllning den 16/4. Ringde tandläkaren och ville veta vad röntgen visade. Hon har pratat med tre specialister och alla tyckte olika. Dom tror att inflammationen var så kraftig så käkbenet gick sönder. Någon tycker jag ska rotfylla tanden någon tycker jag ska dra ut den.
Känner mig så kluven. Varför ska jag rotfylla en tand som hon har hävdat hela tiden att det inte är något fel på? Har inga problem eller värk alls. Och det är ingen garanti på rotfyllningen så dom pengarna kanske jag slänger i sjön kanske ändå få dra ut tanden och ta nästa kostnad för en ny tand.
Vad händer om jag av vaktar med någon behandling alls?
Tycker jag har fått jätte dålig information för att ta detta beslut som både är smärtsamt och dyra pengar. Kan du hjälpa mig med något råd? Förklaring till hur en benbit kan komma ut ur tandköttet. Tacksam för svar.

Svar:

Hej!
Det förekommer variationer förstås i hur en tandinflammation/infektion uppstår, utvecklas
och läker ut hos olika individer.
I ditt fall var det synnerligen lurigt och svårdiagnosticerat och att infektionen kan bryta loss ben
– så kallad sekvester – är ovanligt. Är du i övrigt benskör kan jag undra.
Att infektionen tömmer ut genom en fistel är dock inte ovanligt.
Jag förstår din tvekan inför att kosta på en rotbehandling för prognosen är – med denna historik – tveksam.
Det kan vara svårt att sia exakt om eventuell utläkning av infektionen – men lyssna på din känsla och resonera eventuellt ytterligare
med dina behandlande tandläkare. Några frågor att ha med i resonemanget:
Finns andra stödtänder för att kunna göra en bro? Kan du tänka dig en lucka om tanden går förlorad?
Jag rekommenderar dig hur som att inte bara avvakta – det kommer enbart att försämra läget¨- utan fatt beslut.