Inflammation av nerv

Fråga:

Hej,
Har sedan 4 dagar en väldigt besvärlig smärta i tänderna på höger under och överkäke. Kan provoceras fram med kyla/värme eller genom att belasta tuggytan. Smärtan växlar vanligtvis mellan över och underkäke och reagerar bra på antiinflammatoriska preparat som Ipren/Naproxen (mindre bra på paracetamol). Var inne akut hos folktandvården för 2 dagar sedan (ord tandläkare är sjuk) och de tog bla ett flertal bilder på höger sida. De kunde på dessa bilder inte se någon som helst infektion, visdomständerna såg bra ut och inga fickor/sprickor kunde konstateras. Dock hade mitt tandkött dragit sig tillbaka så att nederdelen var blottad på ett flertal tänder. Dessutom var tandköttet lättinflammerat och blödde lätt, trol pga för hård tandborstning. De vågade sig inte på en behandling då de inte kunde hitta någon tydlig orsak. Tänkbara orsaker enligt dem kunde vara för hård borstnbing/blottlagd tand eller en 20 år gammal rotfyllning där ev ena roten (mindre rot) inte var uppborrad. Då en åtgärt av denna tand skulle vara omfattande (tas bort) var det inget de vågade sig på utan jag fick med mig en rekommendation på en ny tandkräm med högre flourinnehåll. Gick därefter till vårdcentralen för att utesluta att det var örat som orsakade tandverket (har hänt tidigare för mig). Det visade sig att jag hade en mindre och begränsad öroninflammation men läkaren bedömde inte att den skulle kunna orsaka värken. Fick dock cortisoninnehållande örondroppar och nässpray för att ta hand om inflammationen.
Beklagar den långdragna inledningen, här är mina frågor:

Om det är de blottlagda tänderna som orsakat inflammationen, hur lång tid tar det normalt innan man får effekt av den nya flourtandkrämen och den mildare tandborstningen?

Jag har en tendens till att gnissla tänder och jag är osäker på om bettet fördelar trycket jämt på högersidan. Kan detta i kombination med örat orsaka en så besvärlig inflammation? Om ja, hur lång tid kan det ta innan det lugnar ner sig? (har bara flytande föda sedan några dagar för att minimera belastning) Jag kan känna en lätt ömmhet i den tand som tar den största belastningen men detta kan ju också bero på den allmänna inflammationen.

Har ambitionen att vänta till måndag (dvs 1v sedan detta började) innan jag tar ny kontakt med tandvården. Finns det några överhängande risker med detta (utöver intag av värktabletter)?

Stort tack för hjälpen! Er sida är en utmärkt kunskapsbärare och är till stor hjälp!

Mvh

Svar:

Du är orsaken på spåren när du berättar att du gnisslar tänder … överbelastning orsakar att benet och tandköttet – pga utmattningsbrott i micro skala – drar sig tillbaka och tandhalsen blottas. Att du har symptom från både över- och underkäke är också typiskt. Det du känner åt örat kan vara örat – men även käkledsorsakat pga överbelastning. Kontakta/be om remiss till en tandläkare som kan detta område – du skulle säkert må bra av en bettskena för avlastning och eventuell bettharmonisering/injustering. Tandhalsarna som nu är framme får fluorlackas och rengöras varsamt.