Infektion under en rotspets

Fråga:

Hej.Jag fick en tandinfektion i Januari när jag var utomlands.Fick då göra en akut rotfyllning men som var permanent.Gjorde därför direkt en ny krona hemma i Sverige en månad senare.Sen dess haft problem med att tanden varit öm.Blev till slut remiterad till specialist som gjorde om rotfyllningen och då sprack kronan som sedan också fick göras om.Nu återstår bara en rotspetsoperation om inte infektionen ger med sig.Min fråga är.Hur länge kan en tand kännas öm och behövs det alltid göras en operation kirurgiskt för att bli av med infektionen? Tanden ömmar bara när jag knackar på den eller när jag vaknar o använt bettskena pga tandpressning/tandgnissling.Ömheten har varit lika i flera månader.Min ordinarie tandläkare säger att det kan ta 1 år eller längre innan den blir bra.Hur mkt smärta ska man ha för at gå in kirurgiskt o är det någon fara för kroppen att gå runt med en inkapslad tandinfektion länge?
Tack på förhand!

Svar:

Hej!

Det var en stökig och långdragen historia.

Innan kirurgiska åtgärder sätts in kan det vara bra att mycket noga kolla belastning på tanden/kronan.

Eftersom du tydligt känner av just kronan när du tar ut bettskenan talar det för att något i funktionsyta behöver justeras in.

Porslin är hårt och inte möjligt att gnissla in så därför uppstår symptom från omgivande vävnader, rothinna och käkben.

Dessa områden är ju redan irriterade av infektionen/inflammationen i tandroten och läker inte ut helt då de utsätts för överbelastning.

En annan teori kan vara att det finns sprickor i tandsubstansen men misstanke nr ett är belastning.

Kontakta din behandlande tandläkare och boka en morgontid och ha bettskenan i så kan säkert problemet på tuggytan identifieras.  Avvakta sedan en tid för att utvärdera före eventuell rotspetsoperation.