Infektion i rotfyllning under krona

Fråga:

Hej

Jag gjorde en rotfyllning för ungefär tio år sedan och för fem år sedan satte de en krona på tanden. Flera tandläkare har efter det påpekat att kronan var dåligt gjord. Senaste tiden har jag haft diffus värk i kinden, tanden och emellanåt en väldigt konstig, nästintill kemisk smak i munnen.

Under en vanlig tandläkarundersökning för ett par månader sedan såg man även då på röntgen att kronan inte var bra gjord och att det fanns stor risk för att bakterier skulle kunna leta sig in till rotfyllningen. Jag skulle få fundera på om jag ville göra om kronan.

Efter det började det, konstigt nog, göra mer ont och jag började kunna lokalisera det till tanden med krona. Mest ont på kvällen, natten. Ilar och väldigt känsligt för kyla och värme, ilar vid inandning. Pulserar emellanåt och smärta vid tandborstning så kan knappt borsta eller ens röra vid tanden, väldigt öm.

Efter några veckor tog jag beslut om att byta ut kronan. När jag var där för några dagar sedan förklarade jag för min tandläkare att jag haft ont. Han gjorde då en ny röntgenundersökning som visade infektion under rotfyllningen (svart område) på röntgenbilden. På grund av den nya informationen som tillkommit hann han då inte göra behandlingen under den avsatta tiden och nästa möjliga tillfälle var först om tre veckor. Fanns ingen tid innan och han menade att jag lika gärna kunnat gått omkring med den här infektionen länge och att några veckor till inte skulle spela någon roll.

Det känns dock inte alls bra att gå omkring med den här infektionen. Idag känner jag mig även lite småfebrig, värmeökning i kroppen och svagt illamående, som jag inte kan lokalisera till något annat problem eller infektion.

Skulle ni råda mig till att söka akuttid för mitt problem eller ska jag helt enkelt stå ut i några veckor till?

Svar:

Hej!
En infektion som akutiserats bör tas om hand – för att inte ge allmänpåverkan; bli mer omfattande i käkbenet och för att ha bästa prognos. Om det är en tand som spökat länge; som tidigare är rotfylld och kronförsedd och nu har en infektion – så bör man tas sig en ordentlig funderare på oddsen för att kunna göra om rotbehandlingen och sedan krona. Det är en tveksam insats – behandlingsmässigt/ekonomiskt/tidsmässigt etc. Ta kontakt igen och diskutera! eventuell antibiotika behandling och borttagning av tanden. Sök annars annan tandläkare för de akuta besvären.