Implantat

Fråga:

Hej, jag är en 17årig tjej som har väldigt små tänder med glipor mellan tänderna. Jag har alltid drömt om att ha större tänder och mindre glipor mellan tänder och har alltid tänkt att lösa det på något sätt. Men va är det bästa då? Jag tänker att räls är ju inte smart för då blir ju tänderna inte större. Men att göra inplantat verkar ju jättedyrt. Men när jag var hos en tandläkare när jag var mindre sa han till mig att man kan fixa att göra de större när jag blir lite äldre. Trotts att jag är 17år behöver jag betala lika mycket. Eller va säger du om vad jag ska göra med tänderna? //Mvh

Svar:

Hej!

Genom att ha tandställning kan du bli av med gliporna, men tänderna blir ju som du skriver inte större. Dock är det inte alltid de uppfattas så små då gliporna försvinner och det endast blir en vit och jämn tandrad. Så tandställning tycker jag är ett bra alternativ. Om tandläkaren inte bedömer att dina glipor är så stora att det räknas som glesställning får du betala tandställningen själv till och med det år du fyllt 23 år, sedan kan Försäkringskassan eventuellt betala en mindre del av behandlingskostnaden.

Ett annat alternativ är att bygga på tänderna med lite komposit alternativt göra skalfasader i porslin det sista tycker jag är mycket behandling om du har oskadade tänder från början. Kompositutbyggnaderna kan inte vara så stora och risken finns att du upplever tänderna fyrkantiga då det kan vara svårt att bygga på skären på tänderna så de blir längre. Prata med din tandläkare, är du intresserad av påbyggnad så kan det vara idé att ta kontakt med någon tandläkare som är intresserad av estetik eller en protetiker för bästa resultat. Dessa påbyggnader får du också bekosta själv, så ta reda på priset innan du inleder någon behandling.