Implantat

Fråga:

Kan man ta bort exostos eller är det bättre att lämna den kvar som det är?? Kom precis från tandläkaren ( tänkte att fixa en stift för implantat)- tand 26 , men operationen avslutades om 15 min pga, exostos gav fel projektion samt fel resultat vid första röntgentagningen, 8 mm istället för 4mm ) Tandläkaren sa att det är bättre att göra en bro och inte röra exostos. Hon motiverade det att ingen vet vad som kan hända senare, kanske kommer det att växa snabbt på nytt.
Hälsningar

Svar:

Hej!

Exostoser, förtjockning tillväxt av ben ses vanligen på insidan av underkäken i höjd med tand 3/4/5. Det är oftast ett individuellt svar på belastning av tänderna i form av tandpressning, gnissling. Exostoser i underkäken är sannolikt ingen kontraindikation för installation av implantat här.

I överkäkens sidopartier kan bihålans anatomi ställa till det och då genom att gå djupt ner i käkbenet och tand 6/7:s rötter kan ha en mycket tunn avgränsning mot bihålan. Följden blir att tillräcklig benmängd saknas för att placera ett implantat här. Finns möjlighet att utföra en tandstödd bro i området så är det en bra lösning med god prognos.